Ring oss

69 25 19 82

Send en e-post

kransen@smilehull.no

Avtagbare proteser

Protetikk

En tannprotese erstatter både tenner og tannkjøtt. Den kan tas ut og inn, og vi kaller det en avtagbar protese.

Hva er en tannprotese?

Løse tannproteser deles inn i delproteser og helproteser.

En tannprotese som er løs erstatter både tenner og tannkjøtt. Dvs at den kan tas ut og inn og vi kaller det en avtagbar protese. Det finnes også en løsning som vi kaller dekkprotese. 

Delprotese: En delprotese er ofte festet med kroker (klammere) til dine egne tenner. Krokene sitter i undersnitt slik at den sitter stødig. Tanntekniker prøver å feste slike kroker høyt opp mot tannkjøttet og så langt bak som mulig for å unngå at de synes. Delprotesen tilpasses tenner og kjevekam etter avtrykk og tilpasninger fra tannlegen. En delprotese kan lages både med og uten metallskjelett. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.

Helprotese: En helprotese er en erstatning av alle tenner og deler av tannkjøttet. Du kan ha helprotese i én eller to kjever. Her mangler alle tennene. Prosessen krever flere tannlegebesøk.

Immediat-protese: Ofte er det mange tenner som skal trekkes første gang du skal lage en protese. For å unngå å gå uten tenner, kan man lage noe som heter immediat-protese. Da får du protesen din ferdig laget til den dagen tennene trekkes. Protesen settes inn med en gang. Det kan være sårt i flere dager, men etter hvert som kjevekammen herder vil smertene avta. Hvis dette er ment for å være en permanent protese på sikt, vil denne protesen måtte lages med nytt dekke etter ca 6 måneder. Da har kjevekammen trukket seg godt nok sammen. Dette kalles å fôre opp protesen. Prosessen krever ofte færre tannlegebesøk enn ved vanlig fremstilling av protese, men det er vanlig med noen flere besøk for å tilpasse i etterkant.

Disse løsningene er en rimeligere løsninger enn bro og implantater, men en ulempe kan for mange være at den ikke blir stabil nok. En protese må også ut hver dag for rengjøring.

Har du problemer eller lurere på noe; kontakt tannlegen din.

Tilvenning av protese
Det kan for noen være vanskelig å venne seg til en protese. En løs protese er ikke så smidig som en fast løsing og hos noen kan dette skape brekningsfornemmelser. Vi prøver alltid å lage protesene så tynne som mulig, men samtidig må den ha en viss tykkelse for ikke å knekke ved bruk/belastning. Etterhvert vil kjeve-munnhulemuskulatur hjelpe til med å holde protesen på plass. Såre slimhinner vil herdes. Blir det slik at det er smerter ved spising, kan tannlegen korrigere protesen ved å slipe og polere litt slik at vonde områder avlastes.
Oppbevaring av en protese

For å unngå soppdannelse i slimhinnene må protesen rengjøres grundig hver dag. Tannlege eller tannpleier kan vise deg hvordan.

 

Det beste er å sove uten protese om natten. Protesen bør da oppbevares fuktig eller i et glass med lunkent vann. Noen ønsker å sove med sin protese i munnen. Dette går fint så lange protesen rengjøres grundig morgen og kveld.

Rengjøring av protese

Når protesen vaskes, kan man bruke en tannbørste eller en tilpasset protesebørste. Det finnes spesialpreparater for dette, men litt Zalo og vann fungerer også helt fint. Det viktigste er at protesen blir helt ren. Da minskes risikoen for infeksjoner i munnhulen som bl.a sopp. Vi har alle soppsporer i munnen, men de trives godt under en protese og det er derfor ekstra viktig med renhold for deg som har tannprotese. Noen ganger hvor soppinfeksjonen tar overhånd, finnes det reseptbelagte legemidler som kan hjelpe mot dette.

 

Det finnes spesialrensemidler for proteser. Høre med tannlegen eller resepsjonen.

NB! Proteser må ikke vaskes i for varmt vann da de kan deformeres!

Ustabil protese?

Er din protese ustabil, kan det være flere årsaker:

 

-Kjevekam: Over tid vil kjevekammen hos noen trekke seg tilbake og bli mindre og lavere. Dette fører til «rom/luft» under protesen som kan gjøre den ustabil ved tygging. Man trenger ikke alltid lage en ny protese hvis dette skulle være tilfelle. Protesen kan i de fleste tilfeller fôres opp og den blir da igjen stabil. For å ordne dette må det tas et avtrykk og protesen må innom tannteknisk laboratorium. Med god planlegging mellom pasient-tannlege-tanntekniker, kan ofte gjøres i løpet av dagen.

 

-Kroker/klammere: utsettes ofte for mye belastning ved tygging og når protesen tas ut og inn. Dette fører noen ganger til tretthetsbrudd av krokene. Dette kan lett ordnes av tanntekniker, og tannlegen trenger bare et avtrykk av protesen. Dette ordnes ofte i løpet ev en arbeidsdag.

 

-Avskalling: Tennene utsettes også for noe  hardere belastning ved en løs protese. Tennene som krokene/klammerene hviler på kan i noen tilfeller frakturere/gå biter av. Dette kan enkelt repareres av tannlegen

 

– Protesens alder: Noen ganger er protesen så ustabil og gammel at valget faller på å lagene ny protese. Dette krever flere besøk, men resultatet blir ofte bedre enn å lappe på en protese som er veldig slitt eller har vært lappet ved flere anledninger

Få hvitere tenner

Med regelmessig tannrens fjerner du misfarging og kan nyte følelsen av skinnende rene og hvitere tenner.

Sikre god tannhelse

Når du undersøker tennene jevnlig unngår du at plakk og tannsten bygger seg opp. På denne måten sikrer du god tannhelse.

Avdekk sykdom tidlig

Enkelte sykdommer kan lettere oppdages av tannlege siden vi også undersøker munnhulen og kjeve. Ved jevnlig besøk ser vi også forskjeller over tid.

Vi ivaretar smilet ditt

Bestill time hos oss

Lange og gode pasientforhold er vår motivasjon, og vi tør påstå at vi er et tannlegesenter med glimt i øyet. Med hyggelige medarbeidere, kort ventetid og fleksible åpningstider sørger vi for at tannlegeturen blir en behagelig opplevelse.