69 25 19 82 kransen@smilehull.no

Tannproteser

En protese er en avtagbar tannerstatning som fungerer når mange eller alle tennene mangler.

Pris fra kr. 10.000,-

Ulike typer tannproteser

Vi skiller mellom to typer tannproteser: helprotese og delprotese. Trykk på linkene under for mer informasjon om de ulike typene og for informasjon om hvordan ta vare på protesen. 

Helprotese

Delprotese

Tilvenning og renhold

  Helprotese

  En helprotese er en tannerstatning som benyttes når alle tennene i kjeven mangler. Den består av et plastmateriale som fungerer som feste for tenner i plast eller porselen. Helprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk av kjevekammen. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.

  Hva er en immediat-protese? 

  En immediat-protese er en protese som settes inn ved samme besøk som de dårlige tennene fjernes. Det blir på forhånd tatt avtrykk av overkjeven og underkjeven og selve protesen lages av en tanntekniker.

  Fordelen med immediat-protesen er at du slipper å gå uten tenner etter at disse er fjernet. Du vil likevel kjenne sårhet i kjeven den første tiden etter at protesen er satt inn. I tillegg vil kjevekammen gjennomgå endringer under tilheling, noe som gjør at tilpasningen gradvis blir dårligere. Ny behandling vil da være nødvendig.

  Hvor lenge varer helprotesen?

  En protese er ingen engangs-anskaffelse. Gradvise endringer av kjeven gjør at protesen med tiden blir løsere og derfor fungerer dårligere. Det er da mulig å ”fore” den slik at den tilpasses de endrede forholdene. Tidsintervallet for dette vil kunne variere fra person til person og må derfor vurderes individuelt.

  BESTILL TIME

  Selv om du har helprotese, er det viktig at du går til tannlegen årlig for undersøkelse.

  Mahesh Thapa

  Tannpleier

  Delprotese

  En delprotese er en avtakbar tannprotese med støpt metallskjelett som kan erstatte en eller flere tenner. Protesen holdes på plass med støtter og kroker (klammere) på de gjenværende tennene, men kan enkelt tas ut ved for eksempel rengjøring.

  Delprotesen lages av en tanntekniker etter et nøyaktig avtrykk av gjenværende tenner og kjevekam. Fremstillingen krever flere tannlegebesøk.

  Hva er en immediat delprotese?

  En immediat delprotese er en midlertidig protese som settes inn like etter at de dårlige tennene er fjernet. Det blir på forhånd tatt avtrykk av overkjeven og underkjeven og selve protesen lages av en tanntekniker.

  Fordelen med immediat-protesen er at du slipper å gå uten tenner etter at disse er fjernet. Du vil imidlertid kjenne sårhet i kjeven den første tiden etter at protesen er satt inn. I tillegg vil kjevekammen gjennomgå endringer under tilheling, noe som gjør at tilpasningen gradvis blir dårligere. Ny behandling vil da være nødvendig.

  Hvor lenge varer delprotesen?

  En delprotese er ingen engangs-anskaffelse. Klammerne kan etterhvert bli mindre effektive slik at protesen ikke sitter like godt fast. Dette kan noen ganger justeres hos tannlegen ved at klammerne forsiktig bøyes tilbake igjen.

  Gradvise endringer av kjeven gjør at protesens passform med tiden blir dårligere. Det er da mulig å ”fore” den slik at den tilpasses de endrede forholdene. Ofte vil det likevel være bedre å fremstille en ny protese. Tidsintervallet for dette vil kunne variere fra person til person og må derfor vurderes individuelt. 

  BESTILL TIME

  Tilvenning til helprotese og delprotese

  Det tar tid å venne seg til den nye protesen. For deg som får protese for første gang, kan økt spyttproduksjon og brekningsfornemmelser være vanlige plager like etter innsetting.

  Tips for enklere tilvenning:

  • Det tar tid før muskulatur og slimhinner er vant til den nye situasjonen. I tilvenningsperioden bør det derfor brukes flytende føde og lett-tygd mat. Du kan også dele opp maten og tygge forsiktig.
  • Det kan oppstå ømme punkter og gnagsår i munnen der protesen presser for hardt. Dette korrigerer du ved å slipe protesen hos tannlegen.
  • Mange vil oppleve at det er vanskelig å snakke tydelig med den nye protesen i begynnelsen. Særlig lyden ”s” kan skape problemer. Trening i form av å lese høyt for seg selv vil fremskynde tilvenningen. Normalt vil problemene være borte i løpet av noen ukers trening, men om uttale-vanskene vedvarer, kan korreksjon hos tannlege være nødvendig.

  Renhold av tannprotese

  Det er veldig viktig å holde protesen ren. Mangelfullt renhold kan gi dårlig smak i munnen, soppdannelser i slimhinnen og dårlig ånde.

  • Rengjør protesen 1-2 ganger hver dag med myk tannbørste eller spesialbørste.
  • I tillegg til protese-tennene er det særlig viktig å pusse protesens innside nøye. Ved rengjøring kan du for eksempel bruke tannpasta med lite slipemiddel, eller zalo.
  • Du bør holde protesen over en vask fylt med vann for å unngå at den skades om du mister den.
  • Du kan bruke protese-rensemiddel. Husk da å følge bruksanvisningen for produktet nøye, og børste protesen i tillegg.
  • Rengjør også gummer, gane og tunge forsiktig med en myk børste.
  • Husk også å pusse de gjenstående tennene hvis du har delprotese. Disse er mer utsatt for utvikling av hull og tannkjøttproblemer enn normalt. Fluorbruk og godt renhold er avgjørende.
  • For å sikre et godt langtidsresultat vil et individtilpasset kontrollregime være nødvendig minst en gang per år.

  Oppbevaring av tannprotese

  Det er viktig at du oppbevarer protesen på korrekt måte:

  • Det er en fordel hvis du tar ut protesen om natten. Da reduserer du risikoen for soppdannelse i slimhinnen og hull i de resterende tennene. Når du ikke har protesen munnen, bør du oppbevare den fuktig, for eksempel i et glass med vann.
  • Hvis du likevel ønsker å ligge med protesen om natten, må du rengjøre både protesen, munnen og eventuelle resterende tenner grundig rent før du legger deg.
  • Dersom du er plaget med tendens til soppinfeksjon i slimhinnen under protesen, skal den oppbevares tørt over natten etter grundig rengjøring. Skylling av munnen med Corsodyl kan også anbefales i slike tilfeller. Tilstanden må følges opp hos tannlegen.
  • Ved delprotese anbefaler vi at du får kontrollert protesen, munnslimhinnen og de gjenstående tennene årlig hos tannlegen.

  Kontakt oss

  Kransen 16, 1531 Moss
  Telefon: 69 25 19 82
  Faks: 69 24 27 01
  kransen@smilehull.no

  Gratis parkering 

  HC-parkering

  48 timers avbestillingsfrist på alle timeavtaler

   

   

  Åpningstider

  Ukedager:

  08.00 til 16.00

  Kveld / lørdagsåpent:

  Etter avtale

  Telefontider

   Man-fre: 08:00-15:30

  Følg oss

  Facebook

  Snarveier

  Behandlinger
  Tannregulering
  Priser
  Om oss
  Bestill time
  Personvern

   

  © 2022 Kransen Tannlegesenter | Designed by Pluss Media AS