En god og holdbar løsning

Tannbro

En tannbro kan være en fin løsning for deg som mangler én eller flere tenner.

Hva er en bro?

En tannbro kan være en fin løsning for deg som mangler én eller flere tenner. Har du nok stabilitet og feste på hver side hvor det skal settes inn en bro, er dette en god og holdbar løsning.

Man kan si at en bro på mange måter er flere kroner som er loddet sammen. Dette gjør at de manglende tennene er festet til de friske tennene på hver side.
Tennene på hver side slipes slik at det er plass nok til bromaterialet og det tas et avtrykk.
Avtrykket kan tas med avtrykkskje, eller med en digital løsning hvor tennene skannes.

Prosessen deles i to til tre seanser, hvor første seansen består i ovenforstående. Når tennene er ferdig tilpasset og slipt av tannlegen og avtrykk tatt, vil prosessen starter hos tanntekniker med å lage broen din.

Mens du venter på din nye bro, vil du få det vi kaller en midlertidig bro som dekker tennene dine i mellomtiden. Ventetiden på en bro kan variere fre to til tre uker.

I andre seanse vil den midlertidige broen tas av, tennene pusses, broen prøves/tilpasses i form, farge og bitt. Er du og tannlegen fornøyde, limes broen fast permanent med tannsement. I de tilfellene hvor konstruksjonen er stor, anbefaler vi ofte at pasienten får broen midlertidig satt på for å prøve form, farge og tilpasning. Hvis det skulle være detaljer som ikke er på plass, kan dette justeres hos tanntekniker.
Til slutt sementeres broen permanent med tannsement.

Instruksjoner for optimal hygiene vil bli gitt av tannlegen.

Det er ikke uvanlig at det tar noe tid før du venner deg til din nye bro. Dreier det seg om mange nye tenner, kan det være litt uvant de første dagene. Noen postoperative smerter er heller ikke uvanlig, men varierer stort.

Materialer og planlegging
En bro kan lages i forskjellige materialer. Ulike materialer har ulike egenskaper. Da det før var mest vanlig at broene hadde en metallkjerne, er det nå mer vanlig å lage kroner og broer i helkeram. Det vil si at en skanner freser ut broen i harde materialer. Det er høy estetikk på slike broer og man kan ofte ikke skille de fra egne tenner. Ved store broer med mange manglende tenner, er fortsatt en metallkjerne å foretrekke pga spenn og styrke. Vi tar ofte avtrykk for en studiemodell, slik at vi kan diskutere og planlegge. Vi finner riktig løsning for deg!
Varighet av en bro
En tannbro er designet for å vare i mange år. Diverse faktorer avhenger av dette, men i utgangspunktet er vårt ønske opp mot 20 år og i mange tilfeller mye lenger enn dette. Faktorer som tyggetrykk, munntørrhet og feil belastning er faktorer som kan korte ned levetiden, derfor er hyppige kontroller meget viktig ved store restaureringer i munnhulen.
Kan det være aktuelt med implantater i stedet for bro?

Hvis tennene som skal bære en bro er dårlige og svake, kan det være aktuelt med implantater som en løsning i stedet for bro.

 

En implantatbro kan også være et fint alternativ der de bærende tennene i en bro er helt friske og urørte. De friske tennene får stå urørte og implantatene settes inn i luken for manglende tenner.

Refusjonsrett på bro?
Mange pasienter har rett på refusjon når de skal få en bro. Den vanligste årsaken til manglende tenner er ofte sykdommen periodontitt. Det er en sykdom som kan føre til at tennene løsner og må trekkes. Når de da erstattes med en fast broløsning, vil store deler av broen dekkes av Helfo. Det er også ofte indisert boløsninger på tenner angrepet av karies pga munntørrhet eller andre sykdommer. Snakk med din tannlege om dette.
Få hvitere tenner

Med regelmessig tannrens fjerner du misfarging og kan nyte følelsen av skinnende rene og hvitere tenner.

Sikre god tannhelse

Når du undersøker tennene jevnlig unngår du at plakk og tannsten bygger seg opp. På denne måten sikrer du god tannhelse.

Avdekk sykdom tidlig

Enkelte sykdommer kan lettere oppdages av tannlege siden vi også undersøker munnhulen og kjeve. Ved jevnlig besøk ser vi også forskjeller over tid.

Vi ivaretar smilet ditt

Bestill time hos oss

Lange og gode pasientforhold er vår motivasjon, og vi tør påstå at vi er et tannlegesenter med glimt i øyet. Med hyggelige medarbeidere, kort ventetid og fleksible åpningstider sørger vi for at tannlegeturen blir en behagelig opplevelse.