En kunstig konstruert tann

Tannkrone

Kan være aktuelt hvis tannen er så ødelagt at en vanlig fylling ikke vil gi et holdbart resultat.

Hva er en krone?

Krone, eller en tannkrone, er en kunstig konstruert tann som kan være aktuelt hvis tannen er så ødelagt at en vanlig fylling ikke vil gi et holdbart resultat. Den er vanligvis laget av porselen med en metallkjerne, men en krone kan også fremstilles i andre materialer som for eksempel zirkonium.

Kronene vil være eksakt tilpasset til din tann på best mulig måte. Farge og form tilpasses og målet er at det skal være ikke bare en sterk og holdbar konstruksjon, men også estetisk vakker slik at den føles som din egen tann!

Fremstilling av en krone

Når en fylling ikke lenger vil gi deg et varig resultat, velger man å lage en krone. Under denne prosessen fjernes alt gammelt fyllingsmateriale for å gjøre tannen «ren» og for å sjekke at det ikke er karies under de gamle fyllingene. Vi fjerner alltid så lite tann som mulig, men allikevel nok slik at det er plass til tilstrekkelig med tannkronemateriale. Under denne prosessen vil alltid pasienten få tilbud om bedøvelse og prosessen skal være smertefri.

 

Prosessen deles i to seanser, hvor første seansen består i ovenforstående og når tannen er ferdig tilpasset og slipt av tannlegen, vil vi måtte ha et avtrykk av tannen din. Dette kan gjøres med en avtrykksskje eller med et digitalt avtrykk som begge sendes direkte til tanntekniker. Tannteknikeren er den som tar seg av prosessen med å få kronen laget.
Mens du venter på din nye kronetann. Vil du få det vi kaller en midlertidig krone som dekker tannen din i mellomtiden. Ventetiden på en krone kan variere fre én til to uker.

 

I andre seanse vil den midlertidige kronen tas av, tannen pusses, kronen prøves/tilpasses i form, farge og bitt. Er du og tannlegen fornøyde, limes kronen fast permanent med tannsement.

 

Det er ikke uvanlig at det tar noe tid før du venner deg til din nye krone. Litt postoperative smerter er normalt, men de vil forsvinne etter en kort periode.

Holdbarhet
En krones holdbarhet er normalt lang, men som mye annet avhenger det av mange faktorer. To viktige faktorer er munnhygiene og bitekraft. Lider du av munntørrhet er det svært viktig at du er ekstra nøye med renhold.
Stifttann

En av spørsmålene vi ofte får er; «hva er en tann på stift?»

 

Hvis din egen tann/tannkrone er så ødelagt/knekt av at vi ikke har noe feste igjen for kronen, vil vi måtte ha «bærehjelp» til kronen. Tannen må være rotfylt. Det lages/støpes en stift som sementeres i rotkanalen. Stiften tilpasses på samme måte som om det skulle vært en tann og kronen tilpasses rundt.

Refusjonsrett på krone?

Har du rett på refusjon?

Vi har direkte oppgjør med Helfo på klinikken og har du rett på refusjon, betaler du bare egenandel. Det er flere sykdommer og anomalier som kan gi refusjonsrett, men den vanligste er karies pga munntørrhet (hyposalivasjon).

Snakk med tannlegen hvis du lurer på dette.

Få hvitere tenner

Med regelmessig tannrens fjerner du misfarging og kan nyte følelsen av skinnende rene og hvitere tenner.

Sikre god tannhelse

Når du undersøker tennene jevnlig unngår du at plakk og tannsten bygger seg opp. På denne måten sikrer du god tannhelse.

Avdekk sykdom tidlig

Enkelte sykdommer kan lettere oppdages av tannlege siden vi også undersøker munnhulen og kjeve. Ved jevnlig besøk ser vi også forskjeller over tid.

Vi ivaretar smilet ditt

Bestill time hos oss

Lange og gode pasientforhold er vår motivasjon, og vi tør påstå at vi er et tannlegesenter med glimt i øyet. Med hyggelige medarbeidere, kort ventetid og fleksible åpningstider sørger vi for at tannlegeturen blir en behagelig opplevelse.