69 25 19 82 kransen@smilehull.no

Tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk er en vanlig grunn til at mange velger å ikke gå til tannlegen. Heldigvis finnes det måter å bli kvitt skrekken på. Bestill time hos vår tannlege med spesialkompetanse på området for å komme over tannlegeskrekken.

Hva er tannlegeskrekk?

De færreste av oss liker å gå til tannlegen. Tannlegebesøket er gjerne assosiert med noe ubehagelig, men de fleste klarer likevel å gjennomføre behandlingen uten større problemer. For de som lider av tannlegeskrekk, også kalt odontofobi, stiller det seg annerledes.

Undersøkelser viser at 5-10 % av den voksne befolkningen i Norge ikke går regelmessig til tannlege på grunn av angst for tannbehandling.

Inger-Marie Nordgård

I de mest alvorlige tilfellene, medfører tannlegeskrekk at man helt unngår tannbehandling. Dette betyr at selv om man har tenner som knekker, kraftige smerter eller infeksjoner i munnen, vil man ikke oppsøke tannlege for å få hjelp. Det sier seg selv at livskvaliteten til denne pasientgruppen påvirkes i sterk grad av tannlegeskrekken.

Andre er redde for tannbehandling, men i mindre grad. De klarer derfor å gjennomføre behandling, men de opplever den psykiske påkjenningen som stor. De kan også være avhengige av å ha med følge under tannlegebesøket. 

Hva man er redd for hos tannlegen kan variere. Generelt er man ofte redd for å bli utsatt for smerte i en situasjon hvor man opplever liten grad av kontroll. Ofte er angsten knyttet opp mot boring, sprøyter eller lyden av instrumentene.

Hva kommer tannlegeskrekk av?

Den vanligste årsaken for utvikling av tannlegeskrekk er negative erfaringer hos tannlegen i barneårene. Slike erfaringer har som regel to ting til felles:

  • smerte
  • en følelse av manglende kontroll i situasjonen

Negative opplevelser hos tannlegen kan være svært vanskelige å bearbeide. Enkelte som lider av tannlegeskrekk har aldri selv opplevd noe negativt hos tannlegen, men har fått «skrekkhistorier» fra slekt og venner. Dette er noe å tenke på når man snakker med barna sine om tannlegen.

For andre igjen, er tannlegeskrekken en del av en generell angstlidelse.

Hvordan bli kvitt tannlegeskrekk?

Tannlegeskrekk kan behandles, men det kan ta tid. Første trinn er å bestille time og møte opp hos tannlegen. Vi på Kransen tannlegesenter har lang erfaring med pasienter med tannlegeskrekk og tar oss god tid slik at du skal oppleve situasjonen som mest mulig behagelig. Allmenntannlegen vår Inger-Marie Nordgård har spesialkompetanse på tannlegeskrekk og hjelper deg gjerne.

Bestill time hos Inger-Marie

Inger-Maries tips for deg med tannlegeskrekk

1. Ta med familie eller nær venn

Familie eller en nær venn kan ofte gi den nødvendige støtten og oppmuntringen som kreves for å møte til tannlegebesøkene. Det er viktig å opplyse tannlegen om tannlegeskrekken slik at vi kan ta ekstra hensyn til dette før behandlingen starter.

2. Ta behandlingen steg for steg

En gradvis tilvenning til behandling der pasienten opplever kontroll i situasjonen, kan være en effektiv metode for å behandle tannlegeskrekken. Vi kan dele opp behandlingen i mindre deler, der du skal føle deg trygg på hvert trinn før vi går videre til neste. På denne måten vil du oppleve kontroll og mestring og etter hvert bli i stand til å gjennomføre vanlig tannbehandling.

3. Be om beroligende medisiner

For noen kan det også være aktuelt at behandlingen utføres med beroligende medisiner og enkelte tannleger tilbyr lystgass. Vi vil også sørge for å gjøre selve behandlingen så smertefri som mulig.

4. Kontakt et spesialisert team

Hver helseregion har opprettet spesialiserte team som behandler pasienter med odontofobi. Teamene består av psykolog og tannlege og er organisert av Tannhelsetjenestens kompetansesentre. Behandlingsmålet for teamene er å behandle pasientenes angst i tannbehandlingssituasjonen slik at de blir i stand til å mestre tannbehandling hos vanlig tannlege.

Du kan også ta kontakt direkte med oss i Kransen tannlegesenter. Vi foretar undersøkelser spesielt tilpasset for deg med tannlegeskrekk.

 

Kontakt oss

Kransen 16, 1531 Moss
Telefon: 69 25 19 82
Faks: 69 24 27 01
kransen@smilehull.no

Gratis parkering 

HC-parkering

48 timers avbestillingsfrist på alle timeavtaler

 

 

Åpningstider

Ukedager:

08.00 til 16.00

Kveld / lørdagsåpent:

Etter avtale

Telefontider

 Man-fre: 08:00-15:30

Følg oss

Facebook

Snarveier

Behandlinger
Tannregulering
Priser
Om oss
Bestill time
Personvern

 

© 2022 Kransen Tannlegesenter | Designed by Pluss Media AS