Ring oss

69 25 19 82

Send en e-post

kransen@smilehull.no

Bakterielle infeksjoner

Tannkjøttbehandling

Du trenger ingen henvisning for konsultasjon hos spesialist.

Tannkjøttsykdom

 • Gingivitt (overflatisk betennelse i tannkjøttet, reversibel)
 • Periodontitt (betennelse i tannkjøttet med tap av kjeveben)
 • Periimplantitt (betennelse i tannkjøttet og bentap rundt implantater)

Trenger jeg henvisning til spesialist?

Du trenger ingen henvisning for konsultasjon hos spesialist.

Er du bekymret for blødning eller hevelse fra tannkjøttet? Ta gjerne kontakt med vår resepsjon via kontaktskjema, telefon eller mail. Vi hjelper deg så fort vi kan!

Er du henvist til klinikken fra tannlegen din, kontakter vi deg for time så snart henvisningen er hos oss. Vi har flere tannkjøttsspesialister på klinikken, så ventetiden er kort.

Du kan være henvist pga blødende tannkjøtt eller dype lommer i tannkjøttet og fordi det er oppdaget at noe av benet rundt tennene dine er i ferd med og tapes. Det kan være alt fra akutt gingivitt (overflatisk tannkjøttsbetennelse) til alvorlig periodontitt. (tannkjøttbetennelse)

Hva er gingivitt?

Et friskt tannkjøtt har ingen blødning, har en lys rosa farge og ligger stramt inntil tennene. Har du en lett betennelse i tannkjøttet kalles dette gingivitt. Tannkjøttet har da en mørkere rød farge og kan føles ømt og hovent og det vil være blødning tilstede. Gingivitt er en bakteriell sykdom. Ved riktig rengjøring av tennene, vil den kunne være reversibel uten å gi permanent skade på tennenes  støttevev.

Hva er periodontitt?

Ubehandlet gingivitt kan utvikles til periodontitt. Periodontitt er en betennelse som angriper tennenes støttevev. Over tid kan dette føre til at tenner blir løse og at de i noen tilfeller må fjernes.

Symptomer:
Som oftest er det få symptomer på periodontitt. Dette er en kronisk sykdom, men den kan i visse tilfeller fremstå som en mer akutt forverring. Det vil da ofte være symptomer/smerter tilstede. Der pasienten ikke har symptomer på sykdommen, kan det være tannlegen eller tannpleieren din som oppdager at tennenes feste begynner å tapes. Vanlige symptomer kan også være hevelse av tannkjøttet, rødhet og i noen tilfeller puss. Det kan også blø når du rengjør tenner dine.

Ofte er periodontitt uten symptomer, men noen symptomer kan være:

 • Blødning i tannkjøttet
 • Hevelse og rødhet i tannkjøttet rundt én eller flere tenner
 • Gulaktig puss (ikke alltid tilstede)
 • Løse/mobile tenner
 • Løse/mobile implantater
 • Smerter i tannkjøttet (i mer akutte perioder)
 • «Vandring» av tenner

Andre faktorer som kan påvirke forløpet av periodontitt:

 • Røyking
 • Diabetes
 • Immunforsvar
 • Stress
 • Genetikk
 • Generelle sykdommer
Hva er periimplantitt?

Periodontitt kan også angripe benet rundt et implantat. Tilstanden kalles da for periimplantitt (betennelse rundt implantat/skrue). Dette er en behandlingskrevende tilstand som utføres av våre spesialister i periodonti.

Risikofaktorer

 • Røyking
 • Periodontitt
 • Diabetes
Utvikling av tannkjøttbetennelse

Genetisk predisponering er en nødvendighet for å utvikle periodontitt. Hvis denne faktoren er tilstede, er plakk (belegg på tennene) den primære utløsende faktor, men pasienter med godt renhold kan også utvikle periodontitt pga. den genetiske predisposisjonen. Mangelfullt renhold i munnen kan gi en overfladisk betennelse i tannkjøttet. Dersom belegget ikke fjernes, kan gingivitt utvikles til en mer alvorlig betennelse; periodontitt. Belegg som ikke fjernes kan også gi tannsten. Tannsten i seg selv er ikke årsaken til periodontitt, men den kan forsterke betennelsen da det lettere samler seg belegg her. Det er bakterier som er selve årsaken til sykdommen. De legger seg i spalten mellom tann og tannkjøtt og vil gradvis kunne redusere tannens feste i kjeven.

Selv om årsaken til periodontitt ligger i bakteriebelegget rundt tennene, har det også mye med ditt immunforsvar å gjøre og sykdommen kan også styres av en arvelig komponent. Dvs. at noen familier kan være mer disponert for utvikling av sykdommen enn andre.

Behandling
 • Gingivitt kan behandles uten at det medfører permanent skade. Den kan behandles ved å optimalisere munnhygienen og fjerne bakteriene. Blødningen og hevelsen  i tannkjøttet vil kunne gå tilbake og tannkjøttet får tilbake sin lys rosa farge.
 • Periodontitt kan forebygges eller stanses hvis den ikke er for fremskreden, men denne behandlingen er mer krevende enn ved gingivitt. I tillegg til god munnhygiene må det utføres behandling under tannkjøttskanten. Dette utføres av våre spesialopptrente tannpleiere eller våre spesialister i periodonti.
 • Behandling av periodontitt med kirurgi kan være nødvendig.
 • Sykdommen krever regelmessig oppfølging for å redusere fare for tilbakefall etter utført behandling.
Behandlingsprosessen
 • KONSULTASJON HOS SPESIALIST: Etter en konsultasjon hos en spesialist i periodonti, vil det legges opp en individuell behandlingsplan for deg og du vil få et kostnadsoverslag.
 • TANNPLEIER: Våre spesialopptrente tannpleiere innen periodonti vil etter spesialistens anbefaling ha deg inne til dyprens av tannkjøttet, gjerne med bedøvelse slik at du ikke opplever smerte. Dette sammen med godt renhold, riktige børsteteknikker med tilpassede børster, vil kunne bremse utviklingen av sykdommen og redusere behovet for kirurgi.
 • KIRURGI: Vårt mål er at behandlingen skal være ikke-kirurgisk terapi, men kirurgi kan også være nødvendig for å stoppe utviklingen av sykdommen. Målet med en slik operasjon vil være er å redusere tannkjøttslommene og for å gjøre renholdet lettere for deg som pasient. En slik operasjon gjøres i lokalbedøvelse og det settes gjerne noen sting etter operasjonen. Disse kan fjernes hos oss på timen for etterkontroll.
 • ETTERKONTROLLER OG OPPFØLGING:
  Periodontitt er en diagnose som krever tett oppfølging i etterkant av behandling. I tillegg til etterkontroller og årlig besøk hos spesialist, er vårt mål å legge vekt på instruksjon i hygiene og egeninnsats for å beholde stabilitet rundt tennene. 

  Som en del av klinikkens oppfølging, tilbyr vi pasientene halvårlige eller årlige kontroll for sin periodontitt hos tannpleier/spesialist. Et evt. tilbakefall er viktig å oppdage i en tidlig fase.

Prognose og mål
 • Prognosen avhenger så klart av hvor langt fremskreden sykdommen er, men ved en godt tilpasset behandling hos spesialist og tannpleier, vil man i mange tilfeller kunne bremse og av og til stanse sykdommen. Periodontitt er en syldom som krever livslangt vedlikehold og egeninnsats er vesentlig.Dette er den henvisende tannlege/tannpleier sitt mål og vårt mål! Her er din oppfølging med eget renhold helt avgjørende.

 • Dessverre er det slik at ikke alle tenner kan reddes, men vårt team vil gjøre alt de kan for at du skal få den beste behandlingen.
Refusjon fra Helfo

Som pasient med diagnosene marginal periodontitt og periimplantitt, har du krav på støtte fra Helfo. Behandlingen må være målrettet, faglig strukturert og med sikte på å oppnå infeksjonskontroll.

Den systematiske behandlingen gir rett til støtte både ved behandling hos tannlege og tannpleier.

Dessverre er det slik at Helfo dekker kun et visst antall takster i året. Det tilhører sjeldenhetene at pasientene overskrider antallet. Men skulle dette skje, må tannlege/tannpleier dessverre etterfakturere deg som pasient ved avviste Helfo-krav. Dette kan du som pasient selv sjekke ved å logge deg inn på www.helsenorge.no).

Det kan også gis støtte til rehabilitering av tanntap som følge av alvorlig marginal periodontitt. Helfo krever derimot at tannen må være tapt etter 1.mai 2002 for at støtte skal gis og støtten gis kun én gang pr tapte tann.

Ved behandling av periodontitt, bygger du deg opp en egenandel som etterhvert vil gi deg et frikort. Meld i fra til oss om dette når det er aktuelt, og du slipper å betale egenandel resten av kalenderåret.

Klinikken har direkte oppgjør med Helfo, så du som pasient betaler kun mellomværende.

Trygg behandling

Som pasient hos Kransen Tannlegesenter vil vi at du skal føle deg trygg. Våre perio-spesialister er utdannet på et av de best ansette universitetene i verden innen periodonti; Spesialistutdanningen i Gøteborg.

Som pasient kan man føle seg både usikker og engstelig, og ha mange spørsmål.

Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på noe, ingen spørsmål er for små!

Vi ønsker deg velkommen til oss i Kransen!

Få hvitere tenner

Med regelmessig tannrens fjerner du misfarging og kan nyte følelsen av skinnende rene og hvitere tenner.

Sikre god tannhelse

Når du undersøker tennene jevnlig unngår du at plakk og tannsten bygger seg opp. På denne måten sikrer du god tannhelse.

Avdekk sykdom tidlig

Enkelte sykdommer kan lettere oppdages av tannlege siden vi også undersøker munnhulen og kjeve. Ved jevnlig besøk ser vi også forskjeller over tid.

Vi ivaretar smilet ditt

Bestill time hos oss

Lange og gode pasientforhold er vår motivasjon, og vi tør påstå at vi er et tannlegesenter med glimt i øyet. Med hyggelige medarbeidere, kort ventetid og fleksible åpningstider sørger vi for at tannlegeturen blir en behagelig opplevelse.