69 25 19 82 kransen@smilehull.no

Tanngnissing

Tanngnissing kan føre til slitasje av tenner, muskelsmerter, kjeveleddsproblemer og hodepine.

Tanngnissing er et relativt vanlig problem. Man regner med at om lag 5% av den voksne befolkningen i perioder er plaget med tanngnissing. De fleste gnisser tenner om natten mens de sover og er derfor ikke klar over problemet selv. Andre kan gnisse tenner på dagtid, for eksempel når de konsentrerer seg.

Ca. 5% av den voksne befolkningen er i perioder plaget med tanngnissing

Malin Cecilie Helseth Haugen

Tannpleier

Tegn på tanngnissing

Hvis du har vært plaget med tanngnissing over lengre tid, vil du kunne se dette på tennene:

  • Tennene blir slitt og får rette kanter. Du kan også slite deg gjennom det ytterste laget på tannen (emaljen), slik at tannbenet blir synlig. Dette kan føre til at tennene blir mer ømfintlige og følsomme i det daglige.
  • Tanngnissing kan medføre slitasje på fyllinger, og bidra til utvikling av sprekkdannelser i tennene.
  • Hvis du gnisser tenner om natten, er det vanlig å våkne med ømhet i kjevemuskulaturen. Dette kan lett forplante seg videre til nakke, skuldre og tinninger og på denne måten bidra til utvikling av spenningshodepine.
  • Tanngnissing vil kunne virke forstyrrende på nattesøvnen for en selv så vel som for partneren. Dette skyldes at lyden av tanngnissing hos enkelte kan være svært høy.

Behandling av tanngnissing

Ofte vil tanngnissing forekomme i perioder med psykisk stress. Det kan for eksempel dreie seg om travle eksamensperioder eller en vanskelig jobb- eller familiesituasjon. Derfor kan det være lurt å utføre avslapningsøvelser før innsovning. Om kroppen og muskulaturen er avslappet i det man sovner, er det mindre fare for tanngnissing i løpet av natten.

Om kroppen og muskulaturen er avslappet i det man sovner, er det mindre fare for tanngnissing i løpet av natten.

Behandling med bittskinne

Dersom avslapningsøvelsene ikke er tilstrekkelig, og du frykter større skader på tennene, kan vi fremstille en bittskinne. Denne er vanligvis laget i hard plast og fungerer som en tannbeskytter. Slik vil tanngnissingen gå ut over bittskinnen i stedet for tennene. Mange vil også oppleve at kjevemuskulaturen slapper mer av om de bruker bittskinne. Slik kan du redusere følgeplager som spenninger i nakke og skuldre, og hodepine.

Gjennombygging av slitte tenner

Ved langvarig og alvorlig tanngnissing, kan tennene etter hvert bli svært slitt. Dette kan gå ut over både tennenes funksjon og utseende. I slike tilfeller kan det være nødvendig å bygge opp igjen tennene enten ved hjelp av plastfyllinger eller med kroner i porselen (fig. V-VIII).

Støtte fra Helfo ved tanngnissing

Gjenoppbygging av tenner etter tanngnissing kan være en kostbar og omfattende behandling og kan i enkelte tilfeller utløse støtte fra Helfo. Vi på Kransen tannlegesenter vil vurdere om tilstanden er så alvorlig at den omfattes av dette regelverket.

Tanngnissing hos barn

Det er ikke uvanlig at barn skjærer tenner om natten. Selv om det høres ille ut, er det oftest helt ufarlig. Det er ikke vanlig å behandle barn som er plaget med tanngnissing og for de fleste vil tanngnissingen gi seg når melketennene etter hvert erstattes med permanente tenner.

Kontakt oss

Kransen 16, 1531 Moss
Telefon: 69 25 19 82
Faks: 69 24 27 01
kransen@smilehull.no

Gratis parkering 

HC-parkering

48 timers avbestillingsfrist på alle timeavtaler

 

 

Åpningstider

Ukedager:

08.00 til 16.00

Kveld / lørdagsåpent:

Etter avtale

Telefontider

 Man-fre: 08:00-15:30

Følg oss

Facebook

Snarveier

Behandlinger
Tannregulering
Priser
Om oss
Bestill time
Personvern

 

© 2022 Kransen Tannlegesenter | Designed by Pluss Media AS